Prva sjednica Stalne parlamentarne grupe BiH pri švicarskom parlamentu

U četvrtak, 9. jula 2015. godine, održana je prva radna sjednica Stalne parlamentarne grupe BiH pri švicarskom parlamentu u Bernu.

Sastanku ove organizacije, koja ima za cilj da se poboljša ekonomska situacija u BiH, prisustvovali su njeni članovi gospodin Felix Müri (poslanik u Parlamentu Švicarske i predsjednik Parlamentarne grupe), dr. Ludwig Roas (hon. konzul BiH u Švicarskoj), Marinko Anđelić (direktor Parlamentarne grupe), Senad Ahmetović (poslanik u Skupštini Posavskog kantona, SBB), Velimir Ilić, dr. Goran Janjić, te prof. dr Aleksa Vulin. Sjednici je također prisustvovao pomoćnik Ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković, koji je održao uvodni govor.

Na dnevnom redu sjednice bile su teme o obrazovanju, zdravstvu i kriznoj intervenciji. Pored planiranog sistema za razmjenu studenata između BiH i Švicarske, razgovaralo se i o poplavljenim područjima i uspostavljanju Centra za hitne intervencije i pomoć u kriznim situacijama prilikom elementarnih nepogoda. Također, planirano je nekoliko projekata iz oblasti zdravstva, koji bi se trebali realizirati na području BiH.

Za sve ove teme bit će angažirani švicarski eksperti, koji će na sljedećoj sjednici Stalne parlamentarne grupe iznijeti svoje prijedloge djelovanja u BiH, te će se izjasniti o predloženim projektima suradnje između BiH i Švicarske.

Članovi iz Bosne i Hercegovine obavezali su se da će do sljedeće sjednice pripremiti sve potrebne elaborate i zakonske regulative u BiH potrebne za pokretanje i uspješno sprovođenje dogovrenih projekata. Također u pripremi je posjeta delegacije Švicarskog parlamenta Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

Tekst: lic.iur et oec. Marinko Anđelić

Podijeli

Comments are closed.