Dijaspora

Prema nezvaničnim podacima izvan granica BiH živi između 1,5 i 2 miliona bh. građana. Broj ljudi sa porijeklom iz BiH a koji nose strano državljanstvo je još znatno veći. Svi oni skupa nose svoju domovinu u srcu. Mnogi su u drugim državama ostvarili svoja prava i postali cijenjeni građani u novoj okolini. Također, mnogi uspješni bh. građani u Dijaspori imaju želju da svoja iskustva, svoje znanje i svoje internacionalne veze iskoriste kako bi pomogli svojoj domovini. Opet drugi se jednostavno samo žele vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Također, Dijaspora Bosne i Hercegovine je najveći investitor u našu domovinu, što se svake godine pokazuje i u izvještajima Centralne banke BiH.

Iz svih tih razloga se zalažem za što bolje povezivanje Dijaspore sa matičnom zemljom, kako bi se zajednički izborili za bolju budućnost svih bh. građana.

Tokom mog ulaska u politički život 2009. i 2010. godine obišao sam mnogo gradova u Dijaspori i vodio na stotine razgovora sa bh. građanima. Kao rezultat tih razgovara sažete su sljedeće tačke od posebne važnosti za Dijasporu, za koje se posebno zalažem i koje su se ujedno našli i u zvaničnom programu Saveza za bolju budućnost BiH:

Potrebno je poduzeti konkretne mjere i aktivnosti na:

 1. Institucionalnom povezivanju naših građana s matičnom zemljom.
 2. Hitnom formiranju i zakonskom uspostavljanju Ministarstva za dijasporu BiH.
 3. Pravnom reguliranju dvojnog državljanstva naših građana u dijaspori.
 4. Kreiranju pravnog okvira za poreske olakšice za našu dijasporu koja želi investirati u bh. privredu i radi svog povratka.
 5. Pravnom reguliranju pitanja priznavanja diploma koje su bh. državljani stekli u inostranstvu.
 6. Pravnom reguliranju pitanja uvezivanja radnog staža bh. dijaspore.
 7. Osnivanju i uspostavljanju kvalitetnih dopunskih škola u inozemstvu i unapređenju saradnje obrazovnih sistema BiH i drugih država.
 8. Poboljšanju usluge u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine u svijetu za naše građane koji žive vani.
 9. Pravnom reguliranju mogućnosti glasanja putem interneta ili glasanja na licu mjesta po izdavanju kartona za glasanje, kako je zakonski uređeno i uobičajeno u EU zemljama.
 10. Unapređenju informiranja bh. građana u inozemstvu uvođenjem satelitskog programa državne televizije.
 11. Rješavanju svih drugih pitanja važnih za bh. dijasporu.

Programska deklaracija SBB BIH