IX sjednica OV Odžak: Privatizacije na vidjelo! (03.02.2014)

Vijećnička pitanja / Inicijative

1. Opcinsko vijece je prije nekoliko mjeseci usvojilo odluku o uspostavi web stranice OV Odžak kako bi se narod mogao bolje informisati o zbivanjima u radu institucija. Većini u Općinskom vijeću je dato do znanja, da će načelnik pod pokroviteljstvom SDA kočiti sve odluke koje ova većina donese i da će te odluke držati u ladicama. Zato sada institucionalnim putem tražim obrazloženje zašto ova navedena odluka do sada nije sprovedena?

Dalje, u međuvremenu sam naišao na veoma zanimljivu informaciju. Prema ispisu Registra državnog internet domena Bosne i Hercegovine, korisnik domene “odzak.ba” je “Općinsko vijeće općine Odžak”.
Međutim, svima je poznato da je ta internet adresa već godinama platforma dvodecenijskih vladara ove Općine, koji preko ureda načelnika plasiraju svoje informacije i često i dezinformacije. Istovremeno na istoj adresi građanima nisu dostupni ni osnovni podaci o institucijama, pa tako nećete naći ni imena izabranih vijećnika, pa ni odluke Općinskog vijeća.
Zelim da mi se dostave sljedeće informacije: Kada i po kojoj osnovi je ta adresa oduzeta od Općinskog vijeća i predata uredu načelnika, koji po ispisu Registra nije vlasnik navedene domene.
Također pokrećem inicijativu da se pristup toj adresi odmah nakon osnivanja stručne slušbe OV Odžak, preda toj službi, tako da ona kao zastupnik vlasnika domene na transparentan i korektan način uređuje informacije na toj stranici.
Napomena: Ne radi se o tome, da se preda cijela stranica koja je dostupna pod odzak.ba Općinskom vijeću. Domena i instalirana stranica su dvije različite stvari. Ako načelnik želi da zadrži svoju web stranicu, neka to uradi, ali na drugoj adresi – ako pravno ima ovlasti za to. Domenu odzak.ba neka vrati vlasniku.

2. Ja, Senad Ahmetović ispred Saveza za bolju budućnost, tražim da mi se dostavi spisak svih privatizacija u poslijeratnom periodu u Odžaku. Tražim da se uz svaku privatizaciju navede ko je po kojoj cijeni šta privatizirao, a po mogućnosti i ko je današnji vlasnik privatiziranog predmeta. Neko je ovu Općinu opljačkao i to prije ili kasnije mora doći na vidjelo, a garantujem vam da će tako biti. Građani godinama pričaju o privatizacijama koje su se desile na ovim prostorima, sumnjaju u ispravnost privatizacija poput mlina ili objekta u kojem se trenutno nalazi centrala SDA, da navedem samo par primjera. Narod ima pravo da zna, da bude informisan o onome što ga zanima. Ako ima nešto da nije ispravno, to će se otkriti i niko ne treba da se plaši. Plašiti se trebaju samo oni, koji nešto kriju.

 

Podijeli

Comments are closed.